Hur har det gått med dina löften?

Hur har det gått med dina löften?

Nytt år och nya löften! Dom flesta av oss tänker gå ner i vikt, sluta röka eller bli av med något annat. Jag funderar just på detta att ”bli av med”. Kanske ska vi tänka; vad vill jag ersätta i mitt liv?

Hur vill jag må? Vad ska jag isåfall befria, och ersätta med något annat?

Just nu befinner jag mej i södra Spanien, i en stad som heter Almunécar. Det är första gången jag är här, och jag har hyrt en liten 2a i gamla stan, bara några minuters väg från havet. Jag ville ge mej detta, som en gåva till mej själv. 2016 var ett år där mycket hände och blev slitsamt och tröttande på många sätt. Jag bestämde mej i höstas att ”befria” mej från allt som inte känns bra. Eftersom jag arbetade från dagen efter min operation  och fortsatte året ut, så bestämde jag t ex att jag skulle befria mej från arbete första månaden i år. Ett bra beslut! Jag känner redan efter tre veckor att stress överger kroppen och jag mår mycket bättre. Jag mediterar och tar långpromenader längs havet varje dag. Jag tänker också befria mej från ett antal kilon som bekvämt satt sej på kroppen! Inte nå’n krasch-diet, utan ge mej tid!

Allt du vill förändra, det går..om du verkligen är motiverad. Ta t ex detta att dom flesta av oss vill träna, gå ner i vikt och bli ursnygga! Vi köper träningskort och börjar på en diet av något slag. Veckorna går och du ser små förändringar, men efter ca tre veckor börjar det bli tråkigt. Du slarvar lite med maten (”unnar dej”) och hoppar över ett träningspass. Vad är det som händer? Du känner dej plötsligt nere och misslyckad.

Det går inte att gå ner i vikt av ren viljestyrka  – på längre sikt. Viljan hjälper till några veckor på sin höjd, men sen tar livet över. Dina gamla vanor, det som känns bekvämt för dej. Varför? Du bör börja inifrån! Vad tycker du om att göra? Vad tycker du om att äta? Vad kan du byta ut? Förhandla med dej själv! Hjälp din hjärna att tänka i nya banor. Din hjärna känner igen vägen till misslyckandet, eftersom det är den ”vanliga” vägen. Att bryta den vägen, är att ordna nya banor, nya vägar i hjärnan. Så att börja träna sej själv med nytt tänkande, är det första. Att automatisera.

Börja med att skriva ner vad du vill förändra, och sen varför? Hur ska du gå till väga? Gör upp en strategi. Skriv också ner dom motstånd, hinder som finns, och sen hur du kan övervinna dom på bästa sätt. Detta är ett bra sätt att ”ligga före” dej själv när det känns motigt. Istället för att känna dej misslyckad, så ta till dej känslan ”aha, detta visste jag skulle komma och nu ser jag det som en utmaning att övervinna”. Du har nu börjat ploga nya banor i din hjärna! Och det du fokuserar på, får du mer av, så fokusera på bättre saker. Inte på det negativa. Sakta sakta märker du sen förändring inom dej själv, som så småningom manifesteras i ditt yttre.

Jag har börjat!

Och kom ihåg – Var snäll mot dej själv! Du förtjänar det!

 

Kommentarer är stängda.