Paradigmskifte

Paradigmskifte

Ett ord som har blivit väldigt populär att använda i alla möjliga sammanhang. Begreppet infördes av Thomas Kuhn som i stort betyder att när ett vetenskapligt tankemönster inte längre kan förklara vissa fenomen, så måste man byta tankemönster.

I princip tycker jag att det också gäller oss människor när vi inte längre kan förklara vårt sätt att tänka, handla enligt gängse regler. Vi blir förvirrade och vet inte vad vi ska göra och hur vi ska ta oss ur situationer som inte servar oss längre. Du behöver byta tankemönster. Tänka på ett nytt sätt, som till en början kanske känns väldigt konstigt. Där har du skiftet. Den tid ditt gamla och ditt nya jag är tillsammans. Kaos! Så småningom, beroende på dej själv, så tar du dej ur kaoset genom att börja tänka, agera på ett nytt sätt som får dej att dra till dej helt nya situationer, resultat i livet.

Har du märkt att när du blir intresserad av nå’t nytt, så möter du plötsligt nya bekantskaper som har med detta nya att göra? Eller böcker som verifierar dina nya tankar. Känslan att du är nå’t på spåret och nyfikenheten att gå vidare. Detta är en spännande resa.
Kanske märker du gamla vänner och bekantskaper som drar sej undan eller så gör du det, eftersom det uppstår en oförståelse er emellan. Det är bara bra, tycker jag iallafall. Om det finns folk i din närhet som störs av dina nya tankar, ditt sätt att leva osv och absolut inte vill förstå, så kan det faktiskt vara bra för dej att dra dej undan, ett tag åtminstone. Det finns många som absolut inte vill ha förändring utan vill att saker och ting ska vara som det alltid ha varit.

Tänk också på att om du frågar 3 personer om råd, så kommer du att få 3 råd som baserar sej på deras egen rädsla, eller i bästa fall nyfikenhet. Lita på din magkänsla, men är du bara ängslig o rädd så handlar magkänslan om ett stort hinder. Du är inte riktigt redo. Kanske genom att möta nya bekantskaper som befinner sej inom ditt nya område, så övergår ängslan och oron till tillförsikt och glädje. Du är redo!

Jag har märkt i min coaching, att detta är fallet. Vår omgivning är så viktig, och det är väsentligt för dej att omge dej med rätt personer. På ditt arbete kan detta kännas svårt eftersom du inte har valt dina arbetskamrater, tycker du, MEN du kan alltid ändra din attityd.
Men det är en helt annan sak…. en annan blogg:-)

Kommentarer är stängda.